Artykuly spozywcze w chorwacji

Produkty spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu planowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w formie, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest rzeczą groteskową.

Wpływów na to, w który sposób zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest dużo, a samym spośród nich istnieje wielokrotne przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi wtedy proces, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego standardu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki wykonane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dostosowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z niższej folii, tymże szczególnie odporny), powinny stanowić certyfikaty spożywcze i wykonywać wymogi PZH. Folia PA/PE charakteryzuje się dużą odpornością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką jakością (zbudowana z profesjonalnej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna formę i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie użycie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a jeszcze produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego efektu (nie zmieniają smaku oraz dodatku, nie nadają mu bliskich racji), niektóre przydają się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to klasyczna recepta na obniżenie marnotrawstwa. Tym dużo, że pakowanie próżniowe można stosować zarówno w polach domowych.