Maszyna do miesa kebab

Wilk do ciała więc nic dziwnego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które wywoływane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest znacznie wyższa niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Szeroki asortyment wilków na placu zezwala na dobór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki obecnemu kolej na rozpoczęcie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) i nie wymaga sporego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można szybko zdemontować, co dużo ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, wchodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze byliśmy nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasę wykonania decyduje o dużej moce maszyny. Jak wszystkie urządzenia przydatne w sektorze spożywczym, wilki muszą robić warunki CE bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia kładzie się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest wiązane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W współzależności od rodzaju mięsa stawia się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w przeciwne akcesoria, które dadzą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To wspaniałe urządzenie, tanie w dostępnych cenach, podawane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką różnicę jak w prawdziwych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów a innych ulepszaczy.