Maszyna do miesa reczna

W momentach, które współcześnie mogą stanowić atrakcyjne za prehistoryczne, jesienny rytuał kiszenia kapusty, zwłaszcza na wsi zatem stanowiło trochę. Miasto było wciąż w obecnym sensie wygodne. Szło się do sklepu, kupowało gotową kiszoną kapustę i nikt, może poza pasjonatami lub "odpowiednio zmotywowanymi przez kobiety" nie angażowałby się krojeniem i kiszeniem kapusty.

Bo krojenie kapusty, nieodłącznie skupiało się z kiszeniem. Na potrzeby zwykłego dodatku do sałatki, zupy z kapusty czy bigosu wystarczył ostry nóż lub ręczna krajalnica do kasy a efektem finalnym można było się delektować prawie od razu. Jednak już przygotowanie wielkiej beki kapusty do kiszenia to prędko było nie lada wyzwanie. A tutaj na scenie pojawia się krajalnica do kapusty. Początkowo było ostatnie prawe, ręczne urządzenie, które po godzinie noża znacznie usprawniło cały proces krojenia. Potem pojawiły się krajalnice na korbę - mechaniczne. O to teraz był znakomity postęp, bo robota ciągnęła się szybko do początku i przy odrobinie "pary" można stanowiło w rytmie dnia ukręcić nie jedną, tylko kilka bek kapusty. A kiedy wtedy jest zwykle z postępem - musi jednak zmierzać do przodu. W ostatnim fakcie stanęło to przez dodanie do już istniejących ręcznych rozwiązań silnika elektrycznego. I ostatnim zabiegiem urodziło się urządzenie pod nazwą elektryczna krajalnica do kapusty. Również w przypadku tego rozwiązania praca przy krojeniu kapusty przesuwała się obecnie bardzo mocno do przodu. Tymże wyjątkowo, że idea rosła i pojawiła się cała masa tego typu urządzeń z młodych, do celu domowego po wielkie do użytku przemysłowego. Ale przemysł nas na razie nie interesuje, bo na ogół rządzi się swoimi prawami oraz wielkościami, i my skupimy się na urządzeniach lekkich oraz małej wielkości. Zasada czynienia tychże mniejszych urządzeń jest współmierna do ostatniego, na jakiej działa elektryczna maszynka do ciała, z ostatnim że zamiast ślimaka jest walec z blachy nierdzewnej z ponacinanymi większymi bądź mniejszymi bruzdami. Często w wyborze jest trochę wymiennych walców o różnej kalibracji nacięć, dzięki temu można dostać grubsze lub mniejsze wiórki pokrojonej kapusty. Mnogość tego standardu urządzeń na zbytu powoduje, że wszystek odnajdzie coś dla siebie i prozaiczna czynność, którą jest krojenie kapusty, może trwać się nawet przyjemną, a do tego spowodowaną dość dobrze i bez obawy uszkodzenia palców, gdy toż tworzy czasami miejsce przy użyciu noża.