Oplacalnosc produkcji drobiu

Pewien okres temu w Szerokiej Brytanii wyszła na jaw afera powiązana z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co spowodowało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami mamy do działania mało na całym kontynencie europejskim. Teraz w Szwajcarii odkryto, że w biznesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy oraz ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wychodzące z chowów ekologicznych, w pracy okazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

krajalnica bizerbaBIZERBA VS 12D - automatyczna krajalnica Polkas Kraków

Opisywane nadużycia związane z działalnością producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są metodą na uzyskanie rynku, a taż jakość mięsa jest tylko sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie używaną metodą w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami zwiększającymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z substancjami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi nieraz nawet połowę wagi wędliny, co świadczy, iż z kilograma mięsa można dostać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać uwagę na kartki kupowanych przez nas wędlin i wychodzić tych, które zostały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i norm regulujących produkcję wędlin wysokiej klasie, aktualnie właściwie wszystek produkt mięsopodobny prawdopodobnie istnieć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to słowo odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z ciała właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga jest ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, lecz jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto to wydać trochę dużo na sprawdzone produkty dobrej formy zamiast truć organizm...