Pakowanie prozniowe ang

Z różnorakich powodów kupujemy więcej jedzenia niż istniejemy w okresie skonsumować. Aby zapobiec marnotrawstwu, jednym ze sposobów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych pozwala na wydłużenie terminu przydatności do użytkowania od trzech do pięciu razy, skoro tak zapakowana żywność nie ma dostępu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest kluczowym powodem kładzenia się jedzenia. Przechowywać próżniowo można każde artykuły spożywcze.

Urządzeniami idącymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze względu na możliwość pakowania, można je rozdzielić na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są oddane do pakowania dużych ról żywności. Używają je producenci żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często towar jest pakowany na oczekiwanie klienta. Poza tym oczywiście zapakowana żywność wygląda estetycznie, i dokładnie wyeksponowana i oświetlona, zachęca do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, robi się w sposobie maszyny. Proces polega na umieszczeniu produktu wraz z prawym opakowaniem do szczelnie zamykanej komory, w jakiej rodzi się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora rozwija się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, a przy pakowaniu niewielkich produktów, zalecane jest skorzystanie wkładek komorowych, co i przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe poświęcone są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego zaopatrzenia jest niski, można już zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 - 400 złotych. Wydatek łatwo się zwraca, bo dzięki pakowaniu w forma próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, i nawet więcej. Proces pakowania jest bardzo łatwy. Prowadzi na zewnątrz urządzenia, i do środka, w celu wykonania zgrzewu, jest zakładany tylko brzeg folii.