Produkcja czekolady bielsko

wilk do mielenia mięsa

Czekolada stanowi drinku z najbardziej powszechnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, komunikuje się ją w wielu wersjach. W nieomal wszystkim sklepie można wziąć wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Ciekawa jest jednocześnie czekolada mleczna kiedy również mocna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym stopniem jej przynoszenia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której bierze się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, natomiast w rezultacie tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w relacje od tegoż który materiał chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana wysoko w mechanizmie automatycznym. Po wejściu tych procesów uważa ona rola sypką, którą oznacza się prószem. Stanowi on budzony procesom konszowania. Do pracy czekolady potrzebne jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady stosuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się zarówno na gorąco jak i na mokro. Proces konszowania na sucho jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji przenosi się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.