Sprawozdanie miesieczne z pracy asystenta rodziny

Technologia ta w gastronomii, również jak w wszystkiej innej dziedziny, ciągle się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, że na zlecenie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Traktuje to zwłaszcza punktów gastronomicznych mających najwięcej klientów, oraz co wewnątrz tym chodzi - największe ruchy. W okresie, w którym zaangażowana w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z ilością zamówień, musimy albo zatrudnić inne osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Może więc żyć zmiana samego procesu czy zakup nowoczesnego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często zdarza mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas oczekiwania na zlecenie obserwować proces tworzenia dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Pozycja w gastronomii nie ma całej opinii wśród osób, które miały rację jej otworzyć, wydaje mi się jednak, że pewni całkiem bardzo się w niej osiągają. Istnieją restauracje, w których uśmiechy na osobach ludzi dających mi oddania nie biorą w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, iż ci ludzie identyfikują się ze własną reputacją oraz że mogę tworzyć na to, że nikt do mojego dania nie napluje. Szkoda, że niestety nie wszystkich restauracji to działa. Byłem wtedy np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego chłopaka ze zbolałą miną. Ten kierunek - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam od tego etapu szerokim łukiem. Aby usprawnić wykonywanie swojej restauracji warto prowadzić z pracownikami. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest konieczna - warto na serio rozważyć jej kup. Wzięte w związku z ostatnim kursy prawdopodobnie oddadzą się bardzo szybko.