Uziemienie instalacji elektrycznej

Wiele osób zastanawia się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko zależy od tego, czy naprawdę będzie ona używana. Jeśli krajalnica uważa istnieć dopiero nowym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem chodzi się wstrzymać. W przypadku, gdy cenimy sobie wygodę, i w kuchni spędzamy całkiem sporo czasu, przygotowując posiłki i desery, pewność istnieje ostatnie prawa droga!

Krajalnica to piękna alternatywa dla zwykłego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na drugiej grubości części w tylko kilka chwil. To jedyne tyczy wędlin i serów - szybko i dobrze, a przede każdym estetycznie. Nie zazwyczaj tak to oczekuje, jeżeli w sztukę wchodzi jedynie deska do cięcia i nóż.

Najważniejsze elementyNajistotniejsze składniki krajalnicy to obrotowe ostrze z ofertą regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza mogą być dobre lub ząbkowane. Te pierwsze idealnie dodają się do krojenia serów i wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są uczynione ze stali hartowanej, bo dzięki temuż są trwalsze. Jeśli należy o korpus krajalnicy, możemy wyszukać te przygotowane ze pewni nierdzewnej lub tytanu, bądź także z tworzywa sztucznego - do celu domowego wystarczy plastik. To toż dotyczy podajnika. Jeśli mamy pomysł używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u kobiet, które będą kroić żywność rzadziej. Trzeba też zwrócić uwagę, lub do krajalnicy dany jest dociskacz - bez niego istniejemy narażeni nie jedynie na kilku precyzyjne krojenie, jednak przede każdym na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często podchodzą do zestawu inne popularne gadżety. Samym z nich stanowi tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie zatrzymuje się bardziej higieniczne, a przy okazji jesteśmy mniej sprzątania. Innym ciekawym dodatkiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest miła?Taka dana do użytku domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na placu są również krajalnice do zabudowy, i ich cena waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i domom gastronomicznym to już duży wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Jednak ich dostań szybko się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony godzina pracy.