Wyposazenie sklep z bielizna

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty oraz akcesoria są obowiązujące w biznesie z artykułami mięsnymi?

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których gromadzi się i buduje produkty mięsne do sprzedaży. Jest znacznie rodzajów chłodni, które sprawdzą się w magazynie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Też jest z urządzeniami mrożącymi, w jakich pozostawia się mięso – wśród nich informuje się witryny, zamrażarki, wyspy lub i szafy mroźnicze. Doskonałym programem, zwłaszcza w krótszych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto chronić nie właśnie w składzie, lecz także w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Przenosi się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać produkt na półkach ekspozycyjnych. Przydatna istnieje więcej lada ekspediencka, na której kroi się i pakuje towar. W ogromniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo potrzebne jest stanowienie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, będącego do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w składzie mięsnym to musza, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna pamiętać dobrze głęboki i ważny wyświetlacz, tak aby zarówno sprzedawca, jak a użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem niezbędny jest do cięcia mięsa z kością. Podobnie jest z nożami do krojenia mięsa, jeszcze nie warto na nich żałować. Z zmian dobra krajalnica powinna być regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic wykonane są z chromowanej stali węglowej lub byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto potrzebne jest wyposażenie się w wilka do ciała, dostarczającego do mielenia mięsa na pragnienie klienta. Przecież nie stanowi zatem potrzebny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych niezbędna jest zarówno kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do przechowywania towaru oraz dodatkowe meble sklepowe. Wskazane istnieje też zainstalowanie klimatyzacji, która potrzebna stanowi w utrzymaniu właściwej temperatury w klas sprzedaży – szczególnie latem. Kluczowe istnieje i oświetlenie, które może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin dostających się na wystaw.