Wyposazenie sklepow firany

Aby założyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i wyposażenia są niezbędne w składzie z owocami mięsnymi?

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich gromadzi się i buduje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje sporo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w zakładzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Ponadto jest z narzędziami mrożącymi, w jakich wychowuje się mięso – wśród nich zmienia się witryny, zamrażarki, wyspy bądź same szafy mroźnicze. Dobrym pomysłem, szczególnie w krótszych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto przechowywać nie jedynie w magazynie, lecz i w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Oddaje się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać materiał na półkach ekspozycyjnych. Konieczna jest ponad lada ekspediencka, na jakiej wycina się i ładuje towar. W prawdziwszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo potrzebne jest mienie pomieszczenia chłodniczego ze pewną, odpowiednio niską temperaturą, służącego do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w zakładzie mięsnym to rola, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna posiadać wystarczająco wyjątkowy plus pewny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, kiedy a użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem niezbędny jest do krojenia mięsa z kością. Ponadto jest z nożami do krojenia mięsa, też nie warto na nich dbać. Z zmiany dobra krajalnica powinna być regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic zbudowane są z chromowanej stali węglowej czy byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto konieczne jest wyposażenie się w wilka do mięsa, dostarczającego do prowadzenia mięsa na pragnienie klienta. Jednak nie istnieje zatem niezbędny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych potrzebna jest zarówno kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do przechowywania towaru i dodatkowe meble sklepowe. Potrzebne jest jeszcze zainstalowanie klimatyzacji, która potrzebna stanowi w życiu właściwej temperatury w sali sprzedaży – szczególnie latem. Kluczowe jest i oświetlenie, jakie może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin znajdujących się na wystawy.