Wyposazenie sklepu lee wrangler

dobór zabezpieczeń

Aby założyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty oraz urządzenia są niezbędne w markecie z materiałami mięsnymi?

 

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich gromadzi się i wykonywa produkty mięsne do sprzedaży. Jest sporo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w składzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Ponadto jest z narzędziami mrożącymi, w jakich zapisuje się mięso – wśród nich przedstawia się witryny, zamrażarki, wyspy bądź te szafy mroźnicze. Ciekawym pomysłem, zwłaszcza w mniejszych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto przechowywać nie tylko w składzie, ale więcej w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Osadza się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać produkt na półkach ekspozycyjnych. Konieczna jest także lada ekspediencka, na której wycina się i ładuje towar. W popularniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo wskazane jest posiadanie pomieszczenia chłodniczego ze określoną, odpowiednio niską temperaturą, będącego do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w sklepie mięsnym to waga, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna zawierać odpowiednio długi plus pewny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, kiedy również klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem niezbędny jest do porcjowania mięsa z kością. Również jest z nożami do cięcia mięsa, ponadto nie warto na nich żałować. Z zmiany dobra krajalnica powinna posiadać regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic przygotowane są z chromowanej stali węglowej czy stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto przydatne jest zaopatrzenie się w wilka do mięsa, służącego do mielenia mięsa na pragnienie klienta. Chociaż nie stanowi to podstawowy element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych wskazana istnieje zarówno kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do przechowywania towaru oraz dodatkowe meble sklepowe. Wskazane jest także zainstalowanie klimatyzacji, która przydatna istnieje w utrzymaniu dobrej temperatury w klas sprzedaży – szczególnie latem. Drogie istnieje więcej oświetlenie, które potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin wydobywających się na ekspozycji.