Zrazy wolowe inaczej

Czy potrafi być rzecz lepszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie pełny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, wymaga być dobrze roztłuczony - na końcu, by mięso stawało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i jednocześnie nie tak bardzo, by kotlet nie był zbyt wysoki, inaczej straci na soczystości. Też w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w odpowiedniej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do mięsa, aby zdobyło odpowiednią grubość i formę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, którym będziemy potrafili sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. A przy większej liczb kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy stosujemy do nich mięso coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w domach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością daje się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można łatwo zdjąć z chęci, ponadto tłuczek do ciała jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

systemy do gastronomiiSystemy dla gastronomii - oprogramowanie Polkas Kraków

Dlatego te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w znaczącej liczby, lub z surowego mięsa, oszczędźmy sobie grup i zainwestujmy w profesjonalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle przydatna w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli chce nam, by każde swoje steki były podzielone równomiernie, szybko i łatwo, toż nie posiada korzystniejszego rozwiązania, gdy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje to taki istotny wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem łatwym w obsłudze, w utrzymaniu w czystości, także nie przesadnie kosztownym, kiedy potrafiło się zdawać.